Menu
EUR
Wat zijn Gastronorm Bakken en Waarvoor Gebruik je ze?

Wat zijn Gastronorm Bakken en Waarvoor Gebruik je ze?

Door: Keukenmesjes.nl Reacties: 0

Als je ooit in een professionele keuken hebt gewerkt of betrokken bent geweest bij de cateringindustrie, dan ben je waarschijnlijk bekend met de term "gastronorm bakken". Maar wat zijn gastronorm bakken precies, en waarom zijn ze zo belangrijk? In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over deze onmisbare keukenhulpmiddelen en hoe ze ook voor jou handig kunnen zijn, zelfs als je geen professionele kok bent.

Wat zijn Gastronorm Bakken?

Gastronorm bakken, vaak afgekort als GN-bakken, zijn gestandaardiseerde containers die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in de horeca. Het concept van de gastronorm is ontstaan uit de behoefte aan uniformiteit en efficiëntie in commerciële keukens. Door het gebruik van gestandaardiseerde afmetingen kunnen bakken naadloos worden gecombineerd en gebruikt in diverse apparaten zoals ovens, warmhoudkasten, koelingen, en bain-maries.

Deze bakken zijn er in verschillende materialen, zoals roestvrij staal, polycarbonaat (kunststof) en melamine. Roestvrijstalen bakken zijn ideaal voor het bereiden en serveren van warme gerechten, terwijl kunststof bakken beter geschikt zijn voor het opslaan en transporteren van koude gerechten.

De Verschillende Maten en Hoogtes

Het mooie van gastronorm bakken is dat ze in een gestandaardiseerd formaat komen, zodat je verschillende maten in één apparaat kunt gebruiken. De standaard basismaat is GN 1/1, wat betekent dat de bak 530 x 325 mm meet. Alle andere maten zijn afgeleid van deze basismaat, zoals:

  • GN 2/1: 650 x 530 mm
  • GN 1/2: 325 x 265 mm
  • GN 1/3: 325 x 176 mm
  • GN 1/4: 265 x 162 mm
  • GN 1/6: 176 x 162 mm
  • GN 1/9: 176 x 108 mm

De hoogtes variëren meestal van 20 mm tot 200 mm, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die je wilt opslaan of presenteren. Deze flexibiliteit maakt het gemakkelijk om de juiste bak te kiezen, ongeacht je behoeften.

Voordelen van het Gebruik van Gastronorm Bakken

Het GN-systeem biedt diverse voordelen, zoals:

  1. Efficiënt Ruimtegebruik: Doordat de bakken gestandaardiseerd zijn, passen ze altijd perfect in elkaar en in apparatuur die volgens deze norm is ontworpen.
  2. Tijdsbesparing: Het is eenvoudiger om met deze bakken te werken omdat ze universeel zijn. Dit betekent minder tijd besteden aan het zoeken naar de juiste maat of vorm.
  3. Hygiëne en Duurzaamheid: Roestvrijstalen bakken zijn gemakkelijk schoon te maken en gaan lang mee, zelfs bij intensief gebruik. Kunststof bakken zijn vaak vaatwasserbestendig en bestand tegen temperatuurschommelingen.
  4. Veelzijdigheid: Gastronorm bakken zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van het opslaan van ingrediënten tot het presenteren van gerechten tijdens een buffet.

Hoe Gebruik je Gastronorm Bakken in een Particuliere Keuken?

Hoewel GN-bakken voornamelijk in de horeca worden gebruikt, kunnen ze ook van grote waarde zijn voor de enthousiaste thuischef. Heb je bijvoorbeeld een sous-vide machine? Dan kun je een GN-bak gebruiken om je ingrediënten in onder te dompelen. Of gebruik een GN 1/3 bak met deksel om restjes netjes op te bergen in de koelkast zonder dat er geuren ontsnappen.

Tips bij de Aanschaf van Gastronorm Bakken

Bij het kiezen van de juiste GN-bakken voor jouw keuken is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  1. Materiaalkeuze: Roestvrij staal voor intensief gebruik en warme bereidingen; kunststof voor koude bereidingen en opslag.
  2. Diepte van de bak: Dit hangt af van het type gerecht dat je erin wilt bereiden of serveren. Kies een ondiepe bak voor lichte salades en diepere bakken voor sauzen en stoofschotels.
  3. Deksel en accessoires: Zorg ervoor dat je bakken combineert met de juiste deksels om voedsel vers te houden. Voor de catering zijn er zelfs speciale afdekplaten en opscheplepels die perfect op de bakken passen.

Conclusie

Gastronorm bakken zijn een essentieel onderdeel van elke professionele keuken en bieden zelfs voordelen voor thuisgebruik. Ze zijn duurzaam, flexibel en ontworpen om te voldoen aan de hoogste hygiënenormen. Of je nu een restaurant runt of gewoon op zoek bent naar een efficiënte manier om je koelkast te organiseren, gastronorm bakken zijn een slimme investering.

Bekijk ons aanbod aan kwalitatieve GN-bakken op Keukenmesjes.nl en ontdek hoe ze jouw kookervaring naar een hoger niveau kunnen tillen!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!